Stichting Oorlogshistorie Bloemendaal

De Tweede Wereldoorlog in Bloemendaal

De Tweede Wereldoorlog in Bloemendaal

Een beeld over de situatie voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in en rondom Bloemendaal.

Stichting Oorlogshistorie Bloemendaal

De Tweede Wereldoorlog in Bloemendaal

De Tweede Wereldoorlog in Bloemendaal

Een beeld over de situatie voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in en rondom Bloemendaal.

Stichting Oorlogshistorie Bloemendaal

Opgericht door Robert W.F. Verrijk in samenwerking met notaris Mr. J. Ch. Janssens te Overveen en ingeschreven bij de KvK te Haarlem onder nummer: H55707041 op 17 juli 2012.

Het bestuur is samengesteld uit de volgende personen

Oprichter

“Door familieomstandigheden ben ik geïnteresseerd geraak in de oorlog. Wat begon als hobby groeide uit tot bijna een dagtaak en uiteindelijk in 2012 tot een Stichting waardoor de nodige informatie behouden kon blijven. In 2023 heb ik mijn activiteiten verminderd en zocht een voorzitter voor mijn stichting Oorlogs Historie Bloemendaal en die heb ik gevonden in de persoon van George ten Hoope voormalig beheerder van de Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen”.

(Zie mijn volledige verhaal onderaan deze pagina).

– Robert Verrijk

Voorzitter

“Vanuit mijn achtergrond als zoon van de 1e beheerder van de Eerebegraafplaats en later zelf het beheer te hebben overgenomen, ben ik zeer nauw betrokken geraakt bij de impact die de 2e Wereldoorlog heeft op de 1e, 2e en zelfs 3e generatie inwoners van ons land. Het verhaal, hoe indringend dat ook mag zijn dient doorverteld te worden, om duidelijk te maken dat dit nooit meer mag gebeuren. De verzetsstrijders die op de Eerebegraafplaats liggen, gaven hun leven voor onze vrijheid, zelf geef ik mijn vrije tijd uit dankbaarheid voor hun offer.”

– George ten Hoope

Secretaris

“Mijn belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog bestaat al heel lang. Dit werd nog versterkt toen ik als inwoner van Bloemendaal ontdekte wat er zich allemaal in die tijd in onze gemeente heeft afgespeeld en dat daarvan nog best het nodige zichtbaar is. Het blijvend herinneren en doorvertellen aan onze kinderen wat er in de deze gruwelijke oorlog is gebeurd, zodat dit nimmer wordt vergeten, vind ik de belangrijkste taak van de stichting.  Met als duidelijk voorbeeld de jaarlijkse plechtigheid Adopteer Monument in Bloemendaal en Bennebroek.”

– Edzard van Hasselt

Penningmeester

“Cornelis Sieswerda, geboren in mei 1947 en sinds kort penningmeester van deze stichting. Gelet op mijn geboorte jaar de tweede wereld oorlog niet meegemaakt. Maar in mijn opvoeding zijn de verschrikkingen van de bezetting en de oorlog duidelijk doorgegeven. Ik vind het belangrijk om “Dat nooit meer” aan volgende generaties door te geven.”

– Cees Sieswerda

Bestuurslid en namens de Werkgroep Bennebroek

“Hier komt een persoonlijke Quote te staan van deze persoon.”

– Jos Frencken

Algemeen bestuurslid

“Het belang om stil te staan bij het oorlogsverleden is voor mij indringend verbonden met het bewustzijn dat veiligheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn. Het actueel houden van de oorlogshistorie van Bloemendaal draagt daar expliciet aan bij. Zonder weet te hebben van het verleden kunnen we niet gefundeerd aan een toekomst bouwen. Daarnaast is de teamspirit binnen de stichting voedend en dynamisch.”

– Wim Wertheim

Adviseurs

Adviseurs van onze stichting zijn:

Coen van Oostrom

Bestuurslid en namens het Nat. Park Kennemerduinen.

Guus Beliën

Algemene zaken.

Ed Woerdeman

Algemene zaken.

Woordje van de oprichter

Robert Verrijk

Ik ben geboren op 3 augustus 1944 tussen het luchtalarm door in Enschede dus een oorlogsbaby. Tijdens het luchtalarm of bombardement sliep ik in een reiswieg onder de trap. In 1947 verhuisde ik naar Amsterdam en in 1963 naar Bloemendaal. Door familieomstandigheden ben ik geïnteresseerd geraak in de oorlog. Wat begon als hobby groeide uit tot bijna een dagtaak.

Tussen 1990 en 1995 heb ik radioprogramma’s gemaakt via de lokale omroep Antenne Bloemendaal over de oorlogstijd en op 4 mei met life verslag vanaf de Eerebegraafplaats. Daarna volgde medewerking aan het schoolprogramma Adopteer een Monument, diverse tentoonstellingen waaronder “Bloemendaal tijdens de oorlog”. Herdenking van onze vliegenier Jean Baptist Ruys de Perez, doodgeschoten in de duinen. Herdenking Joodse inwoners van de gemeente. Diverse kleine tentoonstellingen in de hele gemeente. Het realiseren van 4 websites die nu ondergebracht zijn bij het Noord Hollands Archief.

In 2012 vond ik het tijd worden om mijn hobby om te zetting in een stichting waardoor de nodige informatie behouden. Stichting Oorlogs Historie Bloemendaal werd in het leven geroepen. Hoogte punt was de tentoonstelling over de Stormschool Bloemendaal in 2016. Hieruit is ontstaan de “Stormschool Bloemendaal Memorial”. Waarvan nu in 2024 de achtste editie.

In 2023 heb ik mijn activiteiten verminderd en zocht een voorzitter voor mijn stichting Oorlogs Historie Bloemendaal en die heb ik gevonden in de persoon van George ten Hoope voormalig beheerder van de Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen. De Stichting gaat onder zijn hoede een nieuwe fase in nauwe samenwerking met de Commandovereniging Noord-Holland.