Onderdelen

Adopteer een monument

Adopteer een monument

“Adopteer een Monument” is een schoolproject waarbij leerlingen van de basisschool direct worden betrokken bij het lesprogramma over WOII.
Dit lesprogramma wordt gegeven in het achtste leerjaar.

Services

Adopteer een monument

Adopteer een monument

“Adopteer een Monument” is een schoolproject waarbij leerlingen van de basisschool direct worden betrokken bij het lesprogramma over WOII.
Dit lesprogramma wordt gegeven in het achtste leerjaar.

Aan de slag met een oorlogsmonument

Met het project Adopteer een monument gaat de lokale oorlogsgeschiedenis voor leerlingen leven: ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt. Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door onderzoek te doen naar hun monument of oorlogsgraf en zelf een herdenking te organiseren raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis.

In Bennebroek zijn dat de scholen:
Franciscusschool, Sparrenbosschool en de Willinkschool

In Bloemendaal zijn dat de scholen:
De Bloemendaalse School Vereniging, Bos en Duinschool, de Josephschool en de Theresiaschool. De overige scholen doen individueel mee en hebben een eigen programma.

Bennebroek

Het oorlogsmonument in Bennebroek

Bloemendaal

Het oorlogsmonument in Bloemendaal

Adopteer een Monument

Voor dit project hebben we:

0
Oorlogsmonumenten
0
Scholen
0
Kinderen
0
Vrijwilligers

Bennebroek

In Bennebroek wordt eenmaal per jaar (in de maand april) een bijeenkomst gehouden in ’t Trefpunt aan het Akonietenplein.
Tijdens deze bijeekomst wordt het monument symbolisch overgedragen aan groep 7 die dan de verantwoordelijkheid op zich neemt het monument te onderhouden. Alle leerlingen van groep 7 en 8 van de drie scholen zijn aanwezig. Er worden zelfgemaakte gedichten over de oorlog voorgelezen, een verhaal verteld of muziek ten gehore gebracht. Na deze bijeenkomst volgt de Stille Tocht naar het monument ter nagedachtenis aan hen die omkwamen in WOII. Hier worden nog enkele korte toespraken gehouden, dan volgt de twee minuten stilte en daarna de kranslegging.
Bennebroek kent maar een monument. De symbolische overdracht wordt gedaan in de vorm van zelfgemaakte voorstellingen bijv. een vredesduif.

Bloemendaal

In Bloemendaal wordt ook in de maand april de bijeenkomst gehouden en vanaf 2015 is deze wisselend in de RK Kerk aan de Korte Kleverlaan en de Dorpskerk aan het Kerkplein.
Tijdens deze bijeenkomst worden net als in Bennebroek gedichten voorgelezen en muziek gemaakt. Dan is de bijeenkomst ten einde.
De Stille Tocht wordt op 4 mei gehouden en start bij de Bos en Duinschool. De leerlingen lopen samen met de leerkrachten, ouders en belangstellenden naar het monument aan het Wildhoefplein vlak achter de Dorpskerk. Hierna volgt een programma met om 20.00 uur twee minuten stilte. Dan volgt de kranslegging en het neerleggen van de bloemen door de schooljeugd en belangstellenden. Rond 20.15 uur is de ceremonie afgelopen.

Het monument aan het Wildhoefplantsoen wordt door de scholen gezamenlijk geadopteerd en daar vindt ook de herdenking van 4 mei plaats.

Overveen

De Bloemendaalse School Verenigging – Eerebegraafplaats aan de Zeeweg te Overveen.

Bloemendaal

De Bos en Duinschool – de graftombe van de Bloemendaalse Vliegenier Ruys de Perez. Deze staat op de Algemene Begraafplaats aan de Bergweg te Bloemendaal vlak voor de Aula rechts.

Bloemendaal

De Josephschool – twee naast elkaar liggende graven op de Algemene Begraafplaats aan de Bergweg te Bloemendaal, het eerste pad aan u linkerhand.

Bloemendaal

De Theresiaschool – Het graf van de Canadese soldaat Donohan.