Nationaal Socialistische Beweging ofwel NSB
Naast verwijzingen naar de beide websites WOII Bennebroek en Bloemendaal staat hier informatie op, die niet zijn gepubliceerd op een van deze sites. Ordner of map vermelding geeft aan waar het terug te vinden is.
Burgemeester Jan Willem Zigeler van Bloemendaal (1941-1945). Wie was deze man?
Burgemeester J.W. Zigeler was de opvolger van Jhr. Mr. C.J.A. den Tex van Bloemendaal, die zich niet kon verenigen met het Duitse beleid in Bloemendaal. Hij werd als anti Duits bestempeld, heeft zijn ontslag ingediend en gekregen. Zijn opvolger J.W. Zigeler was NSB-er.
Jan Willem Zigeler was burgemeester van Oostzaan in de periode 1932 – 1941. Op 15 juni 1940 gaf hij aan Binnenlandse Zaken de namen door van zeven Duitse en Poolse vluchtelingen. Het is slechts een voorbeeld van zijn handelen in de geest van het Nationaal Socialisme. In zijn gegevens zijn 38 dossiers te vinden van vreemdeliongen die in Oostzaan een verblijfsvergunning aanvroegen. Later als Jan Willem Zigeler burgemeester is geworden van de gemeente Bloemendaal zorgt hij opnieuw voor een door de bezetters gevraagde lijst van Joodse inwoners van de gemeente Bloemendaal. Het reslutaat hiervan is bekend. Op 31 maarty 1942 moesten alle Joodse inwoners van de gemeente Bloemendaal zich hebben gemeld in Amsterdam. een enkeling zag kans om onder te duiken.
Verdere NSB-ers die in de gemeente Bloemendaal vooraanstaande functies hadden zijn:
VOLK EN VADERLAND
“DE” krant en praatpaal van de Nationaal Socialistische Beweging was Volk en Vaderland werd uitgebracht als weekblad.
De krant werd ook op straat verkocht door colporteurs die voor de NSB. Met deze colporteurs werd de spot gedreven. een bekend liedje uit die tijd was:
“Op de hoek van de straat staat een NSB-er, het is geen man en geen vrouw maar een farizeër. In zijn hand heeft hij een krant en staat er mee te venten. Hij verkoopt zijn Vaderland voor drie rooie centen”.
Bekende colporteurs uit deze omgeving waren:
vd Akker,
Bernhard,
Blankevoort,
Cassee,
Duisterhof,
Keuter,
Rompelman,
Uylenhoed,
vd Veer,
Witteveen
Kamske van Duyn.
Aresstatie van NSB-ers in Amsterdam en Haarlem
Beelden van het oppakken van NSB-ers en collaborateurs direct na het bekend worden van de overgaven van de Duitsers op 5 mei.
De opnames beginnen in Amsterdam en eindigen in Haarlem.
In de volgende film is kort Stein’s Hotel te zien aan de Bloemendaalseweg te Overveen met de arrestatie van de familie Menten.
http://in.beeldengeluid.nl/kanaal/3344-bevrijding-in-amateurfilm/3353-nsb-arrestaties
Hotel Stein was een Duits ontspannings hotel. De bevolking het het over “Het Bordeel”.