Inhoud:
Deel dit artikel

Bankiers van Verzet

DEZE PAGINA IS NOG IN OPBOUW. BIEDT STRAKS DE MOGELIJKHEID DOOR TE LINKEN NAAR DE WEBSITE VAN DE BANKIERS VAN VERZET.

Het monument in de voortuin van het Kennemer Lyceum te Overveen onthult op 5 mei 2020.

Monument Kennemer Lyceum

Initiatiefneemster was mevr. Marlies ter Borg uit Aerdenhout.

Er is veel meer gebeurd in Bloemendaal dan men denkt. Nu pas zo’n 75 jaar later komt er steeds mee boven water. De doorgaans rustige gemeente midden in een van de mooiste streken van ons land heerste een stille kracht die voor de bezetter nauwelijks te doorgronden was.  In de grote villa’s en landhuizen zaten alle onderdelen van de Duitse Bezetter. Men sprak wel over een schaduw regering. In het struweel van deze mooie gemeente speelde het verzet zich af op vele fronten. Een van de grootste verzetsdaden werd onder de ogen van de Duitser tot stand gebracht en heeft de oorlog overleefd. Toen kwam aan het licht wat er zich afgespeeld heeft op en rond de Nederlandse Bankwezen. De stromen geld die doorgesluisd werden na de Februari Staking naar o.a. de medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen, die na het uitroepen van spoorwegstaking onderdoken in leven te houden.

Het Nationaal Steunfonds en de Zeemanspot. Deze laatste was bedoeld voor de visserij en koopvaardij waarvan de bemanning niet naar huis terugkeerden en gezinnen zonder inkomen zaten.

1906 – 1945

Wally van Hall, werd 2 dagen na zijn verjaardag gefusilleerd op 12 februari 1945 met nog 7 anderen bij de Jan Gijzenbrug te Haarlem.

Het eerste monument op de plek van de fusillade bij de Jan Gijzenbrug in Haarlem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het huidige monument. Hier vindt jaarlijks de4 mei herdenking plaats.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uitgebreide informatie kunt u vinden op de onderstaande website. Neem hier even de tijd voor. Het is een indrukwekkend verhaal.

WEBSITE GIJS en Wally:

http://www.meertenterborg.net/gijs-en-Wally-nationaal-steun-fonds

 youtube.com/watch?v=IWIMHHnBD58

Robert Verrijk

Blijf op de hoogte

Abonneer u op onze gratis nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen